fagelskydd

1 april – 15 juli är det förbjudet att färdas eller uppehålla sig inom området (se karta).
Storlomen är mycket känslig för störningar.

På en liten ö i Björkasjö häckar storlom och ön har tillsammans med omgivande vattenområde (100 m) fridlysts som fågelskyddsområde.
Storlommen är något större än en gräsand men betydlig mer långsmal. Kroppslängden är 65-74 centimeter och vingspannet 105-125 centimeter. Könen är lika. Den har en dolkformad näbb som oftast hålls horisontell när man ser fågeln simma. Huvudets övergång till halsen är i det närmaste omärklig. I sommardräkt har den askgrått huvud och hals. Strupen och framhalsen är violettglänsande svarta. Halsens, krävans och bröstets sidor har svarta och vita längdstreck. Kroppen är rent svart på ovansidan med två avlånga fält på vardera sidan, bildade av fyrkantiga vita fläckar. De undre delarna är vita och ving och stjärtpennorna är svarta.
I vinterdräkt är den ljusgrå på ovansidan av huvudet och baksidan av halsen, jämnt brunaktigt svartgrå på kroppens översida och vit på haka, strupe, bröst och undersida.
I flykten sticker fötterna ut långt vilket gör att vingarna ser ut att sitta på mitten av kroppen till skillnad från Smålommen. Den håller också oftast huvudet stilla och ger inte lika kutryggit intryck som smålommen.
Jämfört med andra sjöfåglar ligger storlommen ganska lågt i vattnet, särskilt om den känner sig störd eller orolig.
storlom1
detalj_bjorkekullen1

Klicka för större bild.  Fågelskyddsområdet är det streckade svarta området ute i vattnet.

Läs om Storlom på Wikipedia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>